Het lage waterpeil daalt de laatste jaren flink in ons land. De gevolgen zijn al te zijn bij boeren of sommige woonwijken, maar die zijn ook te zien op onze rekening. Door zorgzaam en slim om te gaan met je waterverbruik kan dat ecologische en economische voordelen opleveren. Hier zijn enkele tips hoe je water kunt besparen met jouw horeca-zaak.
Herstel lekkende kranen, spoelbakken, buizen
Wanneer je ziet dat een kraan, spoelbak of buis lekt, herstel het dan meteen. Dit kan 5 tot 6 liter per dag verspillen. Op zich lijkt dat niet veel maar hoe langer je het lek niet herstelt, hoe meer water zonder reden wordt verspild.
Gebruik modern materiaal
Modern materiaal heeft bijna altijd een ecologische stand of gebruik standaard minder water. Met kranen zijn er ook een heleboel manieren om te besparen. Sowieso verbruiken moderne kranen minder doordat ze lucht brengen in de waterstraal. Je bespaart al veel water als je een kraan gebruikt waar je de warmte al kunt regelen voor je het water laat lopen, in tegenstelling tot kranen met twee draaiknoppen: een voor warm en een voor koud water. Een kraan met een sensor of voetdrukknop is zelf nog beter.
Ook bij de wc kan je veel water besparen door een spaarknop te gebruiken waarbij je kan kiezen tussen een grote of kleine knop.
Maak gebruik van regenwater
Regenwater moet sinds 2014 verplicht opgevangen worden bij nieuwbouwwoningen. Maar zelf als het niet verplicht zou zijn, blijft het interessant. Zo kan je regenwater gebruiken om toiletten door te spoelen, af te wassen, je zaak of wagen schoon te maken of om je planten water te geven. Alweer een manier om veel kraantjeswater én geld te besparen.
Informeer je klanten en medewerkers
Door je klanten en medewerkers simpelweg te informeren en te sensibiliseren, kunnen er flink wat liters uitgespaard worden. Op die manier maak je ook positieve reclame. Pas wel op dat je niet te opdringerig te werk gaat.