Restjesdag: hoe creatief koken met restjes?
5 eenvoudige receptenideeën om restjes te verwerken
Als kok inschatten hoeveel trek je klanten zullen hebben is quasi onmogelijk. Zeker voor wie grote porties kookt, zijn restjes dan ook een onvermijdelijk gevolg. Courgettes, een kom tomatenroomsaus of wat gekookte rijst die de dag voordien geen dienst kon doen … het zijn allemaal voorbeelden van ingrediënten die vaak al ten dode zijn opgeschreven nog voor ze hun volledige nut bewezen hebben. Hoewel het soms mission impossible lijkt, kun je weldegelijk lekker eten maken met eenvoudige restjes. Tijd om iets in elkaar te flansen!
GEBAKKEN RIJST
De kom rijst waar we het eerder over hadden, komt meteen van pas. Verhit een wokpan en bak het overschotje rijst krokant. Meng daarna met eender welke groenten je in de koelkast vindt. Wat dacht je van een courgette of wat knapperige wortelen?
LEG HET OP JE PIZZA
Pizza is overheerlijk en wordt al generaties lang door jong en oud gesmaakt. Koks die deze Italiaanse specialiteit op de kaart hebben staan, kunnen hun pizza’s naar hartenlust beleggen met allerlei restjes. Iets te veel champignons of ham in de koelkast? Leg het op je pizza!
PASTAFRITTATA
Ook met een restje gekookte pasta valt wat te doen. De traditionele frittata kende je vast al, maar heb je ooit van de pastavariant gehoord? Dat is een mix van pasta met werkelijk eender wat er volgens jou bij past. Mix and match met dit eenvoudig en overheerlijk eenpansgerechtje.
ZALM
Zalm is een product dat je met veel smaken kunt combineren. Verwerk de vis in een veelzijdig omelet, smeuïge pasta, lekkere risotto of vislasagne. Een ideetje voor de suggestie van de chef?
OUD BROOD
Oud brood is vast een van de meest gedumpte producten eens ze er niet meer zo fris uitzien. Nochtans kun je er ook dan nog heel wat mee doen. Wentelteefjes bijvoorbeeld kun je zelfs onmogelijk maken met vers brood, want dan worden ze slap. Je oud brood kan trouwens ook dienen als hapje in de vorm van een bruschetta. Of wat dacht je van een ouderwetse broodpudding als dessert? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden …