Allergenen: wat is nu verplicht?
Er bestaan drie soorten allergenen. De inhalatieallergenen en contactallergenen enerzijds en de voedselallergenen anderzijds. Die laatste komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden daarvan zijn eiwitten in koemelk en pinda’s. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheid veroorzaken duidelijk moeten vermeld worden op het etiket. Hieronder een lijst van de 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken:
- Glutenbevattende granen zoals tarwe (spelt, khorasantarwe, rogge, gerst en haver)
- Ei
- Vis
- Pinda
- Noten
- Soja
- Melk (inclusies lactose)
- Schaaldieren
- Weekdieren
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Sulfiet
- Lupine
Deze allergenen moeten altijd op het etiket staan. Het maakt daarbij niet uit hoeveel er van de stof in het voedingsmiddel zit. Ook afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, moeten vermeld worden. Afgeleide stoffen die geen reacties kunnen geven bij mensen met een voedselallergie en coeliakie hoef je dan weer niet te vermelden.