In tijden waarin er meer dan ooit gepraat wordt over het milieu en over hoe we zo bewust mogelijk kunnen leven, kan ook jij als restaurateur je steentje bijdragen.
Voedselverspilling heeft een buitengewone impact op het milieu en helaas is de horecasector een grote boosdoener. Daarom is het een goed plan om het probleem bewust aan te pakken. Dat heeft trouwens alleen maar voordelen: je helpt het milieu én gasten zullen je proactieve houding op prijs stellen.
Allereerst moet je weten wat je weggooit, alleen dan kun je anticiperen. Ga daarom na welke ingrediënten je op welke momenten in het proces niet gebruikt. Daarnaast is het een goed idee om het probleem met je medewerkers te bespreken. Zorg er bovendien voor dat je ingrediënten juist bewaard worden. Het is geen geheim dat producten die in een te warme koelkast liggen, sneller bederven. Zorg dat je koelkasten en diepvriezers dus de juiste temperatuur hebben. Daar helpt Quality Guard je trouwens graag mee.
Voedselverspilling kan meerdere oorzaken hebben. Misschien zijn de porties die u serveert te groot of is het gerecht niet goed voorbereid. Een andere reden is dat er tijdens het maken van het gerecht veel ingrediënten verloren gaan. Op basis van wat je weet, kun je je menu aanpassen of het gerecht veranderen/verbeteren. Werken met een seizoensgebonden menu is trouwens ook goed voor het milieu!
Als gasten hun bord niet leegaten, kun je voorstellen hen een doggybag mee te geven. Daarnaast is sorteren een must én is het slim een composthoop aan te leggen. Tot slot kan je restjes verwerken in een wekelijkse special of je kunt medewerkers gratis maaltijden aanbieden. Al dan niet op voorwaarde dat ze zelf hun gerechtje in elkaar flansen …