6 meest gestelde vragen rond voedselveiligheid
Als experts in de sector krijgen we heel vaak dezelfde vragen. Het leek ons een goed idee de 10 meest gestelde vragen even op te lijsten en te beantwoorden voor jullie. Indien je nog bijkomende vragen hebt, laat gerust een berichtje na onderaan de post!
- Hoeveel wasbakken moeten aanwezig zijn in de inrichting?
De afwas, het reinigen van de handen en het reinigen van levensmiddelen (bv. fruit en groenten) moeten gebeuren in verschillende wasbakken of de organisatie van het werk moet het mogelijk maken dat dit op verschillende momenten gebeurt. Het aantal wasbakken dat nodig is, is dus afhankelijk van de grootte van de inrichting, het aantal personeelsleden, de organisatie van het werk en de activiteiten uitgevoerd binnen de inrichting. - Bij welke temperatuur moet aan de consument aangeboden consumptie-ijs worden bewaard?
Consumptie-ijs moet bij een stabiele temperatuur van -18 °C of lager worden bewaard (korte schommelingen tot niet meer dan -15 °C zijn toegestaan tijdens het vervoer, de lokale distributie en in verkoopmeubilair). Bij wijze van afwijking wordt een stabiele temperatuur van -9 °C of lager aanvaard voor de ambulante handel en de verkoop voor onmiddellijke consumptie (KB van 11 juni 2004). - Moeten lotnummers gebruikt worden (bv. op leveringsdocumenten) om de traceerbaarheid van producten te garanderen of kunnen andere gegevens worden gebruikt?
Verschillende gegevens moeten geregistreerd worden in het kader van de traceerbaarheid van de producten. Eén van deze gegevens is de unieke identificatie van producten (KB van 14 november 2003). Dit kan gebeuren via het lotnummer, maar onder bepaalde voorwaarden eveneens via andere pertinente middelen zoals de houdbaarheidsdatum (KB van 9 februari 1990). Volledige traceerbaarheid geldt wel enkel voor ondernemingen die meer dan 30% B2B verkoop hebben. - Moeten eieren verplicht gekoeld bewaard worden?
Neen, men moet wel temperatuurschommelingen vermijden die kunnen leiden tot condensatie op de eieren omdat condens de ontwikkeling van micro-organismen bevordert. Opgelet, VO 589/2008 verbiedt zelfs dat eieren bij een transport van meer dan 24 u. bij een temperatuur van minder dan 5°C worden bewaard. Ook in de detailhandel van verse eieren is het verboden de eieren bij een temperatuur lager dan 5°C te bewaren wanneer dit langer dan 72 u. gebeurt. - Allergenen, wat is verplicht?
Er zijn twee belangrijke verschillen, voorverpakte en niet-voorverpakte levensmiddelen. Bij niet-voorverpakte levensmiddelen moet er in de zaak een lijst aanwezig zijn met alle producten en de allergenen de ze bevatten.
Bij voorverpakte levensmiddelen moet het product geëtiketteerd worden met alle wettelijke informatie waaronder allergenen. - Etikettering, wat moet erop?
Op het etiket moet: naam van het product, houdbaarheidsdatum, bewaartemperatuur, ingrediënten, allergenen, voedingswaarden, productieplaats en alcoholpercentage.