Droom je van je eigen horeca- of voedingszaak of startte je onlangs met je eigen onderneming in de voedingssector? Dan weet je hoogstwaarschijnlijk dat daar heel wat bij komt kijken. Je hebt niet alleen verschillende vergunningen nodig, maar je moet je ook aan strenge voorschriften houden. Ken je de zogenaamde HACCP-regels bijvoorbeeld al? Wij geven je een woordje uitleg over deze preventieve referentiemethode, die bovendien wettelijk verplicht is.
Wat zijn de HACCP-regels
De Hazard Analysis and Critical Control Points, kortweg HACCP-regels genoemd, werden in 2003 door de overheid in het leven geroepen om de hygiënische veiligheid van voedsel te waarborgen. Er kan immers van alles mislopen wanneer je met etenswaren werkt. Om bederf en besmetting van producten te voorkomen, ben je als horecazaak verplicht om een voedselveiligheidsplan op te stellen. Dat plan vormt de basis van het wettelijke verplichte autocontrolesysteem van levensmiddelen.
Hoe stel je een plan op?
Het voedselveiligheidsplan van je horecazaak moet uit zeven pijlers bestaan. Je bent wettelijk verplicht om het plan als volgt op te stellen:
- Bepaal alle mogelijke gevaren bij de voedselverwerking in je bedrijf.
- Bepaal de CCP’s (critical control points): de momenten in het verwerkingsproces die onder controle gehouden moeten worden om gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen.
- Bepaal een norm per CCP: wat is aanvaardbaar op vlak van preventie, eliminatie en reductie van gevaar?
- Volg de CCP’s op en bepaal hoe ze gecontroleerd kunnen worden.
- Leg maatregelen vast om de CCP’s te controleren: welke actie moet ondernomen worden als blijkt dat een bepaalde norm bereikt is?
- Evalueer het HACCP-plan: voer periodieke controles van het plan in om te zien of het daadwerkelijk bijdraagt aan de voedselveiligheid van je zaak.
- Leg het voedselveiligheidsplan schriftelijk vast.
Gegarandeerde hygiëne met Quality Guard
Quality Guard voorziet een HACCP- en reinigingsplan op maat van jouw zaak. Zo weet je steeds wat je moet doen om in orde te zijn met de wetgeving in je sector. Dat bespaart je heel wat tijd!
Wil je zeker zijn dat je de HACCP-regels juist naleeft? Vraag dan snel je gratis demo aan en ontdek Quality Guard.