Een restaurant openen? Dit moet je weten!
5 do’s en dont’s voor een prima hygiëne in je nieuwe zaak.
Wat tot voor kort je grootste droom was, wordt nu eindelijk werkelijkheid: je gaat je eigen zaak runnen! De voorbereidingen die daarmee gepaard gaan zijn legio: je moet een geschikt pand kiezen, je zaak smaakvol inrichten, personeel zoeken en als het even kan, moet je ook rekening houden met alle opgelegde voorschriften. Om je met dat laatste een handje te helpen, lijstten wij alvast enkele do’s en dont’s voor je op.
DO: Wie in de voeding werkt, komt dagelijks in contact met voedsel: da’s logisch. Nog logischer is dat niet eender wie zomaar voedsel mag manipuleren en bewerken. Daarom werd het ‘medisch certificaat m.b.t. de geschiktheid om levensmiddelen te manipuleren’ in het leven geroepen. Zo’n certificaat krijg je van je huisarts na een medisch onderzoek en bewijst dat jij medisch in staat bent om met voedsel te werken (je bent geen drager van besmettelijke ziektes etc.). Fix zeker zo’n exemplaar voor je van start gaat!
DON’T: Natuurlijk voorzie je een sanitair gedeelte in je restaurant. Zorg daarbij dat er geen rechtstreekse doorgang is van de toiletten naar een ruimte waar onverpakt voedsel ligt. Ook als het voedsel er gewoon opgeslagen ligt zonder dat het ter plaatse bewerkt wordt, is dat verboden.
DO: Van alle infrastructuur die moet voldoen aan bepaalde voorschriften, denk je wellicht niet meteen aan de vloer. Toch kies je ook hier maar beter slim met het oog op een goede hygiëne in je zaak. Ga voor een vloer die niet alleen makkelijk schoon te maken is, maar ook voldoende afwatert en waarvan de afvoervoorzieningen de goede hygiëne niet in het gedrang laten komen.
DON’T: Schaf niet zomaar allerlei apparatuur aan zonder dat je weet waaraan ze moeten voldoen. Alle oppervlakken die in contact komen met voedsel moeten glad, afwasbaar, corrosiebestendig en niet-toxisch zijn. Bovendien moeten ramen en deuren voorzien zijn van verwijderbare horren en vuilophoping onmogelijk maken.
DO: Voorzie gepaste omkleedvoorzieningen voor je personeel. Zorg bovendien dat die en alle andere ruimtes voldoende verlicht én verlucht zijn.
Ziezo, wie bovenstaande tips in het achterhoofd houdt, staat alweer een stapje dichter bij zijn of haar ultieme droomrestaurant!