Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig allergisch is aan gluten, lactose of andere voedingsbestanddelen. Horeca- of voedingszaken krijgen dan ook alsmaar vaker de vraag om allergenenvrije gerechten aan te bieden. Maar waarom hebben mensen vaker last van voedselallergieën dan vroeger?
Intolerantie is geen voedselallergie
Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen een allergie en een intolerantie. Een voedselallergie ontstaat door een reactie van het afweersysteem op een bepaald eiwit. Het lichaam maakt in dat geval antistoffen aan en geeft histamine vrij. Dat kan tot ernstige reacties zoals ademnood − en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot de dood − leiden. Zo kan een klein stukje pinda voor sommige mensen al levensbedreigend zijn. Gelukkig komen voedselallergieën niet zo heel vaak voor.
Voedselintoleranties zijn daarentegen veel frequenter, maar ook onschuldiger. Wanneer je lichaam een bepaald enzym onvoldoende aanmaakt, kan dit onaangename klachten zoals buikpijn of misselijkheid opleveren. Dat is geen reden tot paniek, maar om ongemakken te voorkomen vermijd je bepaald voedsel maar beter.
Steeds meer voedselallergieën
Door de toenemende vervuiling en de verandering van het klimaat ontwikkelen steeds meer mensen een boompollenallergie. Uit deze allergie ontstaat vervolgens vaak een secundaire voedselallergie die gerelateerd is aan boompollen. Daardoor reageren steeds meer mensen heftig op rauwe groenten, fruit of noten.
Natuurlijk zijn we ook steeds alerter voor bepaalde reacties op voeding. Daardoor worden allergieën vaker en vroegtijdiger vastgesteld dan in het verleden. Daarnaast is er tegenwoordig meer ‘exotisch’ voedsel voorhanden. Een uitgebreider aanbod betekent ook meer voedingsmiddelen die allergieën kunnen uitlokken.
Allergeneninfo
Om klanten steeds op de hoogte te houden van allergenen die aanwezig zijn in het eten dat je serveert in je horecazaak, kun je voor de Allergenen-app van Quality Guard kiezen. Deze applicatie geeft je onmiddellijk de juiste allergeneninformatie op basis van je eigen recepten.
Interesse in de Allergenen-app? Wij komen graag eens langs voor een vrijblijvende en gratis demo.